2013. június 19., szerda

Teaiskola: 'A' hajtás - Tölcsérhajtás = 'A' folding - "Funnel folding"’A’ forma = "Tölcsérhajtás" - "Funnel folding" 

A gyerekek könnyebben megjegyzik a hajtogatások nevét, ha érdekes!! A fagylaltra hasonlít az 5. lépés: a tölcsér és a gombóc, van a tölcsérnek csúcsa és a gombócnak is van csúcsa...


Teljesen kezdőknek írom le, hogy mit kell csinálni egy teatasakkal. 

Láthatóak számok, amelyek a sorrendet mutatják és jelek, amelyek nemzetköziek és az origamisok használják, mindenki megérti majd.. 
A teatasak előkészítését egyszer mutatom be és a későbbi hajtogatásoknál csak hivatkozom arra, hogy az 4. lépéstől mutatom a hajtogatást. (A kiinduló négyzet /téglalap  alá azért kerül a 4-es szám!)..
A teatasakok nagyon változatosak, színesek és jó az illatuk. Csak a papíralapú tasakokat lehet jól hajtogatni, a fóliát nem tudjuk ragasztani és a hajtás kirugódik...A vágás helyétől és a hajtogatás irányától, formájától függően nagyon sok alakzat és kép alakul ki.

Egyfajta papírból több modellt lehet készíteni és mind más lesz. A gyártók időnként kicsit változtatnak a papíron, az újakból már nem lehet ugyanazt meghajtani, ezért nem érvényesek a régi leírások. Szinte minden egyes teatasak fajtához új hajtogatás leírást kellene készíteni.

Kellékek:
Sok papíralapú teatasak, olló vagy tapétavágó, vágódeszka, vonalzó, kis méretű ragasztó rúd és fogpiszkáló. (Asztalunk védelmére használt újságpapír a ragasztó ellen, ha már van 4 vagy 8 db elemünk az 'A' formájú hajtással,  kezdődhet az összeragasztás és modellgyártás!..) 

Előkészületek és hajtogatások:
1. tasak: óvatosan, kézzel széjjelnyitjuk, egy hosszú téglalapunk van. Ha az összepréselt tasakot vágjuk szét, előfordul, hogy nem egyenes darabot kapunk, mert a gép nem pontosan hajtotta össze a papírt. Az első lépésnél már szét is vágtam a tasakot, a szokásos helyemen.
2. tasak: már nincs rajta  a fehér szél, ami használhatatlan, mert a gép lyukasztással tasakká összepréseli  a papír szélét, így roncsolja. Vonalzó mellett, tapétavágóval vágtam le. Bejelöltem az átlóhajtást ._._.-vel, ami az origamisoknál hegyhajtásnak felel meg. (Amikor összehajtjuk a papírt, a hajtás kiemelkedik, látható lesz, mint a hegy csúcsa.)
Ott van a megfordítás jele is: kör + nyíl,  azért kell megfordítani, hogy az átlóra hajtott vonalat jól lássuk a következő hajtásoknál.
3. tasak: a következő lépést rárajzoltam, átlósan felhajtottam az egyik sarkat. Pontosan kell illeszteni a hosszú oldalhoz! Az olló és a nyíl jelzi, hol kell levágni és aztán megfordítani.
4. tasak: a négyzet kialakult. Már van az előző lépésből egy hajtás, az origami könyvek is folyamatos vonallal jelzik a korábbi hajtásokat. Ezt a formát még nagyon sokszor elkészítjük, ha a kiinduló alapanyag teatasak négyzet! -:) 
5. tasak: megfordítom a papírt és a hátoldalán lévő átlóhoz felhajtom a 2 sarkat.
6. tasak: fordítsuk meg újból a tasakot, kialakult az 'A'-ra keresztelt forma, egy alkotó elem.   Ha több ilyen darabból áll a mintánk, akkor mindet rakjuk majd egymás mellé. Akkor derül ki, hogy dolgoztunk, van-e másik oldalra hajtott tasak, ami miatt nem jön ki a motívum... Ez lehet a későbbiekben virágszirom vagy levél...

Tipp:

A fogpiszkáló akkor lesz jó, ha nem ragadt össze jól a papírunk és a ragasztós fogpiszkálóval könnyen hozzáférünk, pótoljuk a hiányt. Különösen a középrésznél kell figyelni, ott kell pontosan dolgozni!

Ha 4 db-os modellt választunk, alátétnek kell egy kis darab papír, amire ráragasztjuk.

Készítsünk hajtogatásgyűjteményt a nagy betűvel jelölt formákból. Ragasszuk fel csirizzel /blu tack/ egy lapra és bármikor elővehetjük, ha elakadtunk.

Lásd a "Teagami kezdő - Herbal Rózsák és kicsi Herbal Csillag" című cikket, ahol 3 minta látható ezzel a hajtással.

Kérem, hogy írják meg észrevételeiket, akár negatív, akár pozitív! Kommenteljenek! Kérdést tehetnek fel! Szeretettel várom a visszajelzéseket!