2013. július 3., szerda

Patchwork: Papírból = From paper 1.Foltonfolt papírból - Paper patchwork

A képeslap készítése A/5-ös kartonból:
1. A képeslap elkészítéséhez egy szív alakú sablont vágtam ki kemény papírból. Az A/5-ös kartont megfeleztem, majd a szív alakú sablont ráhelyeztem a világos zöld kartonra.


 Trükkök:
 Akkor lesz szép az összehajtás, ha pontosan egymáshoz illesztjük a két rövidebb oldalt és a két szélén óvatosan összenyomjuk, csak megjelöljük, hol lesz a hajtásvonal. Vegyünk elő egy ceruzát és a ceruza oldalával nyomjuk össze a papírt. Ha körmünkkel vagy az ujjhegyünkkel nyomjuk le a hajtást, akkor csúnya csík keletkezhet, ami rontja az összképet!

 Szép szív formát akkor tudunk kivágni, ha a sablon nem mozdul el, ezért a sablont csirízzel = blutack-kel ráragasztottam a megfelelő helyre. A sablon nem mozdult el és forgathatam a kartont, amíg a   tapétavágóval óvatosan kivágtam. (Nem látszik meg a képeslapon blutack nyoma, mert azt a részt úgy is kivágjuk a kartonból!)
2. A szív formához 11 egész tasakot és a maradékait használtam fel. A foltmunkát középen kezdtem el, készítettem egy 8 db-ból álló modult, majd a szív forma hiányzó részeit szimmetrikusan kitöltöttem. A szív forma kitöltéséhez a szív alakú sablont használtam mércének. Arra törekedtem, hogy a szív forma szélétől mindenütt  kb. 1 cm-rel legyen szélesebb a folt, mint a kivágott szív alak. 
3. A képeslap belsejében a kivágott szív formát körbekentem ragasztó rúddal  és rányomtam a foltos szívet.
4. A beragasztott szív forma hátulját  és a képeslap fél oldalából kimaradt részt belül teljesen bekentem ragasztóval és leragasztottam egy sötétebb zöld színű papírral, hogy ne látszódjon át a papírfolt.