2021. január 26., kedd

Origami: Traditional and Creative = Hagyományos és Kreatív

   折り紙 = ORIGAMI

                A papírhajtogatás művészete




KÉPZELD EL, amint egy egyszerű papírlap csodaszép, háromdimenziós daruvá változik. A kecses testből büszkén kiterjesztett szárnyak indulnak ki; a hosszú, karcsú nyakat nemes fej koronázza, melyből jellegzetes csőr ágaskodik ki. Ha hiszed, ha nem, ez a daru mindössze 12 lépésben készül el egy négyzet alakú papírlapból, méghozzá hajtogatással.

A formák bámulatos sokaságát lehet elővarázsolni egy-egy papírlap összehajtása, szétnyitása, ellenhajtása által. Ez az origami, a japánok papírhajtogató művészete. A szó maga azt jelenti, hogy „ori = hajtogatás + kami = papír” (a k’ = zöngétlen mássalhangzóból zöngés g’ lesz a 2 szó összeolvadásakor). Bár homály fedi az origami eredetét, Japánban már biztosan ismerték az ókorban, amikor a hivatalos okiratokat díszesen összehajtogatták. Úgy vélik, hogy az „Edo-korszakban” (1603—1867) vált olyan szabadidős tevékenységgé, amelyet bárki űzhetett. Akkoriban alakultak ki új hajtogatási technikák. Nemzedékről nemzedékre szállt a papírhajtogatás ismerete: a szülők megtanították gyermekeiknek és unokáiknak az origami titkait. Sok japán emberben kellemes emlékek élnek a gyermekkoráról, amikor szájtátva figyelte, amint az édesanyja fürgén aranyos formákat hajtogat neki.

Attól függően, hogy mit hajtogatnak a papírból, két csoportba lehet osztani az origamit. Az egyik a HAGYOMÁNYOS ORIGAMI, amikor is a papírból darvak, békák, csónakok, léggömbök, rovarok és növények készülnek. A másik a KREATÍV ORIGAMI - ez a hajtogatási módszer eltér az évszázadok óta alkalmazott hagyományos technikáktól. Jókora dinoszauruszok, bonyolult rovarok és más kusza alakzatok születnek meg a papírból.
A mi időnkben számos szakterületen alkalmazzák az origami elveit — például az építészetben —, és sok-sok jól felhasználható termék készül így. Az egészségügyben is jó hasznát veszik, mivel hatékony rehabilitációs lehetőség az időseknek és a fogyatékosoknak.
Készíts magadnak origami figurát!

Hogyan hajtogathatsz origami figurát? A hagyományos origami nem nagy ördöngösség: nem kellenek hozzá különleges eszközök, sem hosszas tanulás, csak gondosság és odafigyelés. Persze nem szabad megfeledkezni a megfelelő papírról és a hajtogatási szabályokról sem. Azok, akik türelmesen és pontosan hajtogatják a papírt, mutatós formát alakíthatnak ki.
Bármilyen kezed ügyébe kerülő papírt felhasználhatsz, legyen az újságpapír, szórólap vagy egy szép csomagolópapír. Attól függően, hogy mit szeretnél csinálni, te szabod meg a papír méretét, minőségét és színét. Ha azonban igazán szép darab elkészítésébe akarsz belefogni, gondosan kell megválasztanod a papír színét. A műved mutatósságát nemcsak a hajtogatási technikád fogja meghatározni, hanem az is, hogy milyen papírt használsz. Tanácsos ilyenkor jellemzően origaminak való papírból hajtogatni. Sőt, ősi japán kézi készítésű papírt, washi is használható.

A legtöbb figurához elengedhetetlen, hogy a papír szabályos négyzet alakú legyen. Úgy ellenőrizheted ezt, hogy az ellentétes sarkokat összecsippented, és háromszöget formálsz a papírból. Ha mindegyik él tökéletesen illeszkedik, akkor a papír pontosan van szabva.
Ahhoz, hogy esztétikus legyen a végeredmény, a papír sarkainak és széleinek teljesen egymásra kell feküdniük, ezenkívül a hajtogatási vonalat jó erősen össze kell nyomni. Amikor a papírt félbehajtod, és háromszöggé alakítod, a két átlós sarkat erősen és pontosan szorítsd össze a hüvelyk- és mutatóujjaddal, majd a másik kezedet húzd végig a hajtásvonalon. Amikor a papírt félbehajtva téglalapot készítesz, az egymásra kerülő sarkaknak tökéletesen illeszkedniük kell. Jól fogd össze a széleket, míg meghúzod a hajtásvonalat.

Egyes origami alakzatok megkívánják, hogy a papírt összehajtsd majd szétnyisd, mivel az így létrejövő vonal készíti elő a következő lépést. Olykor a papírt csavarják, redőzik, felgöngyölítik, összecsippentik, benyomják, fújással kinyitják, kifordítják; mindegyik technikával más eredményt kívánnak elérni.

Bárhol és bármikor lehet origamit készíteni. Miután már elsajátítottad a hajtogatás művészetét, szinte nem is kell más, csak papír. Egy kis kézügyességgel különféle hagyományos alakzatokat kelthetsz életre, sőt, létrehozhatsz saját formákat is. Számíts rá, hogy fog csalódás érni, ha rajzok alapján próbálod elsajátítani az origamit. De ha találkozol valakivel, aki jártas a papírhajtogatás művészetében, használd ki a lehetőséget, és tanulj tőle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése