2013. szeptember 5., csütörtök

T-Model Collect: Waterbomb Base 4/1. = Tea modellgyüjtemény: sátorhajtás 4/1.








T-Model Collect: Waterbomb Base 4/1. =

Tea modellgyüjtemény: sátorhajtás 4/1. 

1. A teatasak előkészítése után egy négyzetet vágunk le.
2. A négyzet színoldalán két hegyhajtást végzünk átlóban és egy völgyhajtást felezőben - vízszintesen.
3.A. Kész az egyik alaphajtás, a "SÁTORHAJTÁS".
4. A. A felső réteg két csúcsát aláhajtjuk. Kész egy olyan forma, amelyet sokszor használunk a teatasak hajtogatása során! Ez a "sátorhajtáson négyzet".

Forrás: szerző ismeretlen, hajtogatásleírás: Rosalia Porkolab.


Trükk: Fordítsuk meg a papírt, lapozzunk = hajtsunk először balra egy réteget és így könnyebb lesz alulról felhajtani a bal sarkat a középvonalhoz! Lapozzuk vissza jobbra a két felső réteget és könnyen felhajthatjuk a bal sarkat...

Rombuszos forgó

5. A. A kis négyzetből alakítsunk ki egy szirmot = rombuszt és ezzel ismét kapunk egy olyan formát, amelyet sokszor alkalmazhatunk a teatasak hajtogatások alkalmával! Ez a "sátorhajtáson rombusz". A bemutatott elemnél a rombusz 2 hosszabbik oldala van a sátorhajtás csúcsán.

Ezen az elemen jelöltem egy hegyhajtást -.-., ezzel a hátrahajtással alakul ki a forgó! Elég akkor lehajtani, ha már mind a 8 darab sátort összeragasztottam! Az összeragasztásnál a kis rombusz alá nyomjuk be a sátor egyik élét, kevés ragasztót használjunk! Az illesztést 2 darab elemmel mutatom be. Alatta kész a Rombuszos forgó 8 darab "sátorhajtáson rombusz" elemből.

Kellékek: sok egyforma teatasak, vékony ragasztórúd, olló vagy tapétavágókés+vonalzó+vágódeszka, fogpiszkáló.
Trükk: Azokra a helyekre, ahova nem került elég ragasztó vagy nehezen hozzáférhető, fogpiszkálóval vigyünk fel egy kis ragasztót!

Kettes kis mozaik

3.B. A tasak másik részén alakítottam ki sátorhajtást. 

A  4.B.  jelű elemből 2 darab felhasználásával egy kis mozaikot kaptam. Csak egy kis darab papírt kell a 2 elem alá rakni és arra ráragasztani.

Négyes nagy mozaik  

4.B. Kész a másik "sátorhajtáson négyzet", amelyből egy nagy mozaik alakult ki. Úgy lehet a mozaikot összeragasztani, ha egy kisebb darab papírt bekenek ragasztóval és arra helyezem a négy elemet. Itt a sátorhajtás sarkai láthatóak.


Kis négyes mozaik

A képen látható, hogy illesztem össze a kis mozaikhoz az elemeket. Itt nem látszik ki a sátor sarkaiból semmi, minden sarok a négyzetek alá kerül.

Négyzetes forgó

Ha 8 darab "sátorhajtáson négyzet" elemet a sátorhajtás csúcsainál összerakunk, ilyen forgót kapunk, mint a bal alsó forgó. Érdekesség az, ha nem ragasztom le a négyzeteket, csak az alsó háromszögeket, akkor variálhatom a négyzetet, hogy melyik sarka legyen felül! Kétféle minta  keletkezik és választhatok, melyiket hagyom felül!

Csillagos nagy mozaik

A sátorhajtáson 2 irányban hajthatunk, itt a sátorhajtás csúcsán a rombusz 2 rövidebb oldala látható, az elemet jelzése 5. AA. Ebből az elemből 4 darabot ráraktam egy kisebb darab papírra, bekentem ragasztóval és elkészült a csillagos nagy mozaik.

Kettes nagy mozaik

Ez a lehető legegyszerűbb mozaik. Átlóhajtás van 2 darab tasakon és egymásra ragasztottam.

Javaslat: 
Kisebb gyerekeknek teatasakoknál nagyobb méretű négyzeteket adjunk, válasszunk apró mintás csomagoló papírt!  Ebből szépen érvényesülnek majd a hajtogatások!

Kicsiknél kezdjük a hajtogatást a legegyszerűbbel, a "Kettes nagy mozaikkal". Már 2 darab elemből is szép kép lesz! Ha ez sikerült, akkor jöhet a "Kettes kis mozaik", majd a "Négyes nagy mozaik" és végül a "Négyes kis mozaik".... A rombusz hajtása nehezebb, de lehet próbálkozni!

SOK SIKERÉLMÉNYT A HAJTOGATÁSHOZ!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése