2013. július 20., szombat

DIY Puzzle: Numbers + Game Rules = SK puzzle: számforma + játékszabály




DIY Puzzle: Numbers' + Game Rules  =
SK puzzle: számforma + játékszabály 


                         
Hajtogatás és előkészületek:
Sátorhajtásból egy négyzet a felső oldalon, ebből készítsünk 20-100 db-ot.


Szerintem minden gyereknek legyen más színű papírból készült csomagja! Én a teatasakok hátuljából készítettem, ami azért jó, mert nem nagy betűs és nagy mintás, hanem belesimul a minta a játékba. Itt a lényeg a háromszög alakú formán van, amelyet jól lehet csatlakoztatni…

A képeken látszik, hogy én milyen kis és nagy betűket készítettem, de a variációk száma végtelen. Sajnos a helyhiány miatt ékezetes betűk nem láthatók, de biztatom Önöket, hogy a magyar helyesírás gyakorlására fontos az á, é, í, ó, ö, ő, ü, ű betűk használata! Az sms-eknél lustaságból sokan nem írnak ékezeteseket, csak rövid  a, e, o és u betűket.

A betűk nagysága attól is változhat, hogy a sátrak sarkait összecsúsztatjuk-e vagy sem. Ha összecsúsztatjuk, akkor kisebbek lesznek a betűk.

A magyar nyelv védelme érdekében szorgalmazzuk az ékezetes betűk használatát!

 Én csak elkezdtem, Önök, Ti folytassátok…

Résztvevők: 7-8 éves kortól 100-ig, legalább 2 személy, gyerekeknél játékvezető is kell!
Eszközök: minimum 20 db sátorhajtás személyenként, papír, ceruza

A játék menete: egy fő magában mondja az abc-t, valaki szól: állj! Azt a hangot kell kiejteni, amelyikhez elérkezett a játékos és az a feladat, hogy rakja ki mindenki a megadott betűt.

Játék módszertan:
1. lépésben segítségül tegyük ki az origamis betűkészletemet.
Lehet versenyezni, ki rakja ki hamarabb, vagy kié lett szebb, ki talált ki újabb jó formát. A kisebbeknél nem az idő számít, mert elkedvetlenednek. Aki kirakta felismerhetően, kap 1 pontot, aki újat alkotott kaphat +1 pontot… A játék végén az győz, akinek több pontja van.

2. lépésben a magyar abc betűi legyenek láthatók.

3. lépésben emlékezetből kell kirakni a betűket.


Játékötvözés:
A régi „Ország-város” játék mintájára a kirakott betűvel lehet szavakat mondani + pontért meghatározott tárgyban, pl. keresztnevek… Ez gyorsan mehet, mert nem kell írni, főleg ha a betűtanulás kezdeti stádiumában járnak a „versenyzők”.

Tipp a felhasználásra:
Ha már jól megy a betűkirakás, a születésnapunk számát, keresztnevünket vagy a monogramunkat is kirakhatjuk, ez végtelen lehetőséget tartalmaz.
Ajándékba is készíthetünk születésnapos, monogramos vagy keresztneves képeslapot

 
Kisiskolásoknak lehet jó játék a betűk formájának kirakása, a játékban szinte észrevétlenül gyakorolják majd a formák összerakását... Figyelni kell az irányokra, a formák hasonlatosságára, lehet újabb betűformákat kitalálni... A szabály  leírását a következő cikkemben adom meg, még a számokhoz is adok ötleteket. Lesz egy nagyon egyszerű hajtogatás leírás... A hely szűkössége miatt nem szerepelnek a magyar abc szerint az ékezetes betűk, de ez nem lehet akadály majd a játékban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése